Ο Marlboro Man ήταν «γατάκι» μπροστά σε αυτές τις ατρόμητες cowgirls

Στα τέλη του 19ου αιώνα τα ροντέο της Άγριας Δύσης άνοιξαν τις πόρτες τους σε όποιον μπορούσε να ρίξει κάτω έναν ταύρο ή να ιππεύσει ένα άγριο άλογο, ανεξάρτητα από το φύλο.Ήταν ίσως η πρώτη ευκαιρία για τις γυναίκες να γίνουν επαγγελματίες αθλήτριες

Ο cowboy είναι ένα διαρκές σύμβολο του αμερικανικού σθένους και της αποφασιστικότητας. Ένας μοναχικός καβαλάρης που ταξιδεύει στο λιβάδι και τα βουνά εκφράζει ένα μοναδικό ανεξάρτητο πνεύμα, δημοφιλές σε ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές σε όλο τον κόσμο. Αλλά πολύ πριν από τον John Wayne και τον Marlboro Man, το ιδανικό του cowboy δημιουργήθηκε σε περιοδεύοντα θεάματα. Μερικά, μάλιστα, από τα μεγαλύτερα αστέρια που έβγαλαν τα shows της Άγριας Δύσης ήταν γυναίκες.

Η πρώιμη μετανάστευση προς τα δυτικά των ΗΠΑ ήταν σίγουρα αντρική υπόθεση, αλλά οι διαδοχικές πράξεις παραχώρησης γης ενθάρρυναν τις οικογένειες να εγκατασταθούν στις πεδιάδες. Ήταν σκληρή δουλειά να τιθασεύσεις την ερημιά και τόσο τα αγόρια όσο και τα κορίτσια μεγάλωναν κάνοντας σκληρές εργασίες. Γυναίκες ξεκινούσαν μόνες τους να φροντίζουν ολόκληρες φάρμες. Η τρεις φορές χήρα κτηνοτρόφος Margaret Borland έκανε τα χαρτιά της το 1873 όταν οι υψηλές τιμές των βασικών προϊόντων την υποχρέωσαν να διασχίσει το Τέξας και να φτάσει στη Wichita, με τρία μικρά παιδιά στα χέρια.

Το 1883, ο William Cody– ο γνωστός Buffalo Bill στα ιστορικά βιβλία – ξεκίνησε την πρώτη παράσταση Wild West. Αυτά τα περιοδεύοντα θεάματα ήταν γεμάτα με ταλαντούχους cowboys και άλλα ταλέντα που παρουσίαζαν τις δεξιότητές τους με ένα όπλο, στη σέλα και δαμάζοντας βοοειδή. Η ταραγμένη και αλκοολική Calamity Jane πέρασε με αυτόν τον τρόπο τα τελευταία χρόνια της ζωής της εκμεταλλευόμενη τη φήμη που είχε δημιουργήσει. Οποιοδήποτε κορίτσι σε αγρόκτημα δεν ήταν ικανοποιημένο με ένα μικρό σπίτι στο λιβάδι, μαγευόταν από τις δυνατότητες αυτών των θεαμάτων.

Η Lucille Mulhall – το πρώτο cowgirl της Αμερικής, σύμφωνα με τον Teddy Roosevelt – ήταν ένα πρώιμο αστέρι των shows των  Miller Brothers `101 στις αρχές του 20ού αιώνα. Εργάστηκε για το θίασο της οικογένειάς της, ταξιδεύοντας παράλληλα με το αναδυόμενο κύκλωμα των rodeo ως εξειδικευμένη αναβάτρια και ειδική στο λάσο,  ξεπερνώντας τους άντρες συναδέλφους της. Η έφηβη Fox Hastings ξεκίνησε ως αναβάτρια για τους Irwin Brothers κατά τη διάρκεια του Α `Παγκοσμίου Πολέμου και έπειτα ξεκίνησε μια περίφημη καριέρα το 1924. Κατά τη διάρκεια της καλύτερης παράστασης της, χρειάστηκε μόνο 17 δευτερόλεπτα για να βουτήξει από το άλογο της στην πλάτη ενός ταύρου και τον ρίξει στο έδαφος.

Τα shows της Άγριας Δύσης και τα ροντέο άνοιξαν τις πόρτες τους σε όποιον μπορούσε να ρίξει κάτω έναν ταύρο ή να καταφέρει να μείνει στην πλάτη ενός άγριου αλόγου, ανεξάρτητα από τη φυλή ή το φύλο. Ήταν ίσως η πρώτη ευκαιρία για τις γυναίκες να γίνουν επαγγελματίες αθλήτριες και ήταν ένα πολύ επικίνδυνο άθλημα. Η Mamie Francis κόντεψε να σκοτωθεί  μερικές φορές κατά τη διάρκεια των προσπαθειών της να μείνει στην πλάτη άγριων αλόγων και η Hastings αγωνίστηκε για τρεις ημέρες με ένα σπασμένο πλευρό, προσπαθώντας να δαμάσει ταύρους  για να εκπληρώσει μια σύμβαση. Οι άνδρες τελικά άρχισαν να βρίσκουν όχι και τόσο ελκυστικό θέαμα να παρακολουθούν τις γυναίκες να διακινδυνεύουν τη ζωή τους και να σπάνε τα πλευρά τους και ήδη από το 1920 τα ροντέο άρχισαν να κλείνουν τις πύλες τους στις γυναίκες.

Οι Harriet, Elizabeth, Lucie και Ruth Chrisman στην αυτοσχέδια καλύβα τους στο Custer County της Nebraska, 1886. (Solomon D. Butcher/Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου)

Μια γυναίκα και το άλογό της περνάνε πάνω από ένα αυτοκίνητο σε ένα ροντέο της Καλιφόρνιας, γύρω στο 1934. (Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου)

Ένα cowgirl στο άλογό της κατά τη διάρκεια του ετήσιου ροντέο στο Princeville του Kauai στη Χαβάη. (Ted Streshinsky / Corbis μέσω Getty Images)

«Ένα πραγματικό κορίτσι της Δύσης », Del Rio Tέξας, 1906. (George Bancroft Cornish/DeGolyer Library, Southern Methodist University)

Η Fox Hastings, στο πρώτο ετήσιο Los Angeles Rodeo, γύρω στο 1920. (Αρχείο Bettmann μέσω Getty Images) 

Η Lucille Mullhall στο Ranch 101 της Οκλαχόμα, το 1909. (Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου)

Ένα cowgirl πoζάρει για ένα πορτρέτο στο Πόρτλαντ του Όρεγκον, γύρω στο Σεπτέμβριο του 1958. (Hy Peskin / Getty Images)

Η Sadie Austin στο Cherry County της Νεμπράσκα, το 1900. (Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου)

Η cowgirl Kathleen Hudson, μέλος του Junior Riding and Roping Club της Τούλσα σε ένα ράντσο της Οκλαχόμα, το 1948. (Michael Rougier / The Life Picture Collection / Getty Images)

«Κυρίες στο Chaps» το 1920. (Θεατρικές οικογένειες Godby, επαρχιακά αρχεία της Αλμπέρτα)

Η Kitty Canutt, «η πρωταθλήτρια αναβάτρια του κόσμου της Winnemucca», πάνω σε ένα άλογο, το 1919. (Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου)

Η Calamity Jane στην Παναμερικανική Έκθεση στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, το 1901. (Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου)

Η Mamie Francis και ο Napoleon.

Η Bonnie McCarroll την ώρα της πτώσης της από τον Silver στο Pendleton του Όρεγκον, Σεπτέμβριος 1915. (William Scott Bowman)

Η Mildred Douglas καβαλάει ένα άγριο βόδι, Cheyenne, Wyoming, 1917. (Βιβλιοθήκη DeGolyer, Southern Methodist University)

Μια γυναίκα ιππεύει με φόντο το ηλιοβασίλεμα του Όρεγκον το 1958. (Hy Peskin / Getty Images)

klik.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ