Σεξ: Η μονογαμία ανήκει στο παρελθόν

Υπάρχει μια νέα τάση που φαίνεται να αυξάνεται ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια. Ποια είναι αυτή; Τα ζευγάρια να έχουν «ανοιχτή σχέση»… δηλαδή μη μονογαμική

“Ανοιχτή” θεωρείται μια ερωτική σχέση όπου τα δύο μέλη έρχονται σε μια αμοιβαία συνεννόηση όπου “επιτρέπει” ο ένας στον άλλον να φλερτάρει ή/και να κάνει σεξ και με άλλα άτομα πέραν του/της συντρόφου του.

Αυτή η ανοδική τάση στις σεξουαλικές σχέσεις καταδεικνύεται σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Journal of Sex Research.

Για τις ανάγκες της έρευνας η Δρ. Amy Moors, διευθύντρια έρευνας και αξιολόγησης κοινωνικών επιστημών στο College of Engineering του Πανεπιστημίου Purdue, εξέτασε τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από το Google Trends μεταξύ Ιανουαρίου 2006 και Δεκεμβρίου 2015. Είναι η πλατφόρμα της μηχανής αναζήτησης της Google, η οποία αποθηκεύει αυτά που οι χρήστες αναζητούν.

Η δρ. Moors ανέλυσε τον όγκο αναζήτησης για τους όρους «polyamory» (ξενική λέξη που σε ελληνική εκδοχή θα σχηματιζόταν από τα συνθετικά πολύ- και -αγάπη), «ανοιχτές σχέσεις» και «swingers». Ανακάλυψε ότι οι αναζητήσεις για τους όρους «polyamory» και «ανοιχτές σχέσεις» αυξήθηκαν με την πάροδο του χρόνου, ενώ οι αναζητήσεις για «swingers» (έναν πιο… ντεμοντέ όρο) μειώθηκαν με την πάροδο του χρόνου.

Η δρ. Moors υποστηρίζει, ότι αν και δεν είναι εφικτό να γνωρίζουμε το γιατί ακριβώς οι άνθρωποι αναζητούν αυτούς τους όρους, είναι σαφές ότι ένας αυξανόμενος αριθμός ατόμων σκέφτεται να έχει μη-μονογαμική σχέση και ψάχνει για πληροφορίες σχετικά με αυτό.

Η ίδια εκτιμάει ότι δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι σε ένα ποσοστό, η αιτία που καταγράφεται αυτή η τάση οφείλεται στην εμφάνιση τους στην τηλεόραση. “Αρκετές από τις μεγάλες αιχμές στις αναζητήσεις αυτές στο διαδίκτυο συμπίπτουν με τις ώρες προβολής τηλεοπτικών σειρών όπου παρουσιάζονται ζευγάρια σε ανοιχτού τύπου σχέσεις. Είναι δύσκολο να πούμε αν οι άνθρωποι αναζητούν στο Google αυτές τις πληροφορίες επειδή είναι απλά περίεργοι για το τι βλέπουν στην μικρή οθόνη, ή επειδή πραγματικά ενδιαφέρονται να το δοκιμάσουν οι ίδιοι. Πάντως το εν λόγω θέμα είναι σίγουρα στο μυαλό τους”.

Βέβαια, η δρ. Moors επισημαίνει, ότι τα δεδομένα της GoogleTrends έχουν περιορισμούς. Τα άτομα άνω των 65 ετών είναι πολύ λιγότερο πιθανό να χρησιμοποιήσουν το Διαδίκτυο και τα άτομα με ετήσιο εισόδημα κάτω από 30.000 δολάρια είναι λιγότερο πιθανό να έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο γενικότερα. Επομένως, οι ηλικιωμένοι και οι πληθυσμοί χαμηλού εισοδήματος δεν εκπροσωπούνται με ακρίβεια σε αυτή την μελέτη.

Προσθέτει, επίσης, ότι οι μη-μονογαμικές σχέσεις είναι ευρέως παρεξηγημένες και στιγματισμένες. “Δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να δείχνουν ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να αγαπούν ή/και να κάνουν σεξ με περισσότερα από ένα άτομα (…) Μάλιστα, μερικές από τις πρόσφατες εργασίες μου συνέκριναν την ποιότητα σχέσεων με βάση την εμπιστοσύνη, την ικανοποίηση και το πάθος μεταξύ ατόμων σε μονογαμικές και μη-μονογαμικές σχέσεις και δεν βρήκα διαφορές”, αναφέρει η δρ. Moors.

Και καταλήγει: “Προβλέπω ότι οι συναινετικά μη-μονογαμικές σχέσεις θα γίνουν πιο συνηθισμένες. Ήδη, νομίζω, ότι πολλά ζευγάρια έχουν ανοιχτές σχέσεις, ή αμφιταλαντεύονται επ’ αυτού για χρόνια, αλλά παραμένουν κλειστοί λόγω του φόβου του στιγματισμού και των διακρίσεων”.

Πηγή: healthview.gr

klik.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ